kerana diriku dan dirimu begitu berharga

Friday 21 August 2015

creampuff in the house!!

bismillahirrahmanirrahin
Assalamualaikum

selamat malam ,,awat xtido lg tu,,cari resepi kee,,hehehhe ouhh mesti tengah cari resepi creampuff eh,,untuk sarapan esok pagi ke,,hehehe amboi byk plk bebel bnde xsepatut nye kan,,jom la kite main masak2 creampuff,,kalau jd alhamdulillah kalau xjadi cube lagi,,,hehhehe

okey ni resepi yag ditunggu2 telah tibe

bahan2:

  • 100 gm butter 
  • 1 cawan air 250ml
  • 150 gm tepung gandum 
  • secubit garam 
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kesil esen vanila

cara2:
  1. Masakkan butter dalam air sehingga butter cair. Api slow je.
  2. Masukkan tepung & garam.Tutup api terus kacau cepat-cepat supaya air tak tersejat. Kalau lambat nanti air kurang dan adunan jadi keras. 
  3.  Dah sebati tu biarkan doh sejuk. (nak cepat masuk dalam peti)
  4.  Pukul telur dan esen vanilla pakai sudu 
  5. Masukkan telur sket demi sket dalam doh tadi sambil pukul dengan mixer sampai sebati.* kalau agak2 lembik kurangkan telur. 
  6.  Panaskan oven 200 celcius.
  7. Pipingkan adunan tadi ke atas dulang. 
  8.  RENJIS air sebelum masuk oven. (penting utk die menggebu n mengembang )
  9. 15 min pertama bakar dalam 200 celcius, kemudian turunkan suhu 180 celcius selama 15-10 min bergantung kepada oven. (Jangan selalu buka oven nanti tak naik gebu)
  10.  Dah siap, belah sket dan pipingkan inti kastad.

bahan2 filling kastad:
  • 1sudu besar tepung gandum
  • 1sudu besar tepung custard 
  • 200ml susu segar 
  • 4 sudu besar gula pasir
  • 1 biji telur saiz A
  • 1 sudu besar marjerin/butter
  • 1/2 sdt esen vanilla

cara2:
  1. Satukan tepung gandum, tepung castard dan  sikit susu dalam periuk. Kacau rata hingga tak berketul
  2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla, kacau  lagi.
  3. Selepas itu, masukkan kesemua baki susu segar dan gula, masak atas api perlahan sehingga pekat. Sentiasa kacau untuk mendapatkan custard yang licin. 
  4. Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata.
  5.  Masukkan custard ke dalam pipping bag dan sedia di paipkan ke dalam cream puff
haaa senang kan,,nampak je mcm banyak keje,,tp biase la,,nk makan sedap kene keje keras sikit..bile lagi nak asah bakat,,hahaha tp kalau nk yang lagi senang oder jekla,,hehehhe

actually iolls pon xpenah cube lagi buat crempuff,,ni cume berangan2 jek,,hehhehe ohh sebelom terlupe i got this recepi from blog kakita,,ni link ke blog beliau,,mesti jengah tau sebab lebih detail siap bergambar lagi uollss,,nampak semngat sikit la,,kalau resepi ioll xdenye gambo,,hahaah
untuk filling kastad krim iolls amek  yg lg mudah bahannye di sini,,pon uoll kene usha jugak sebab lebih details la berbanding yg iolss,,heheh

ape pon selamat mncuba yek,,kalau dh jadik tu kirim2 la ke teman kat sini..hehhehe
okbaii selmat malam

1 comment:

  1. Baccarat and The Art of Baccarat
    Baccarat 바카라 is a popular form 제왕 카지노 of casino table games played by real dealers, and they're usually the same in several 카지노사이트 ways:. The object is to pick the winner of a

    ReplyDelete