kerana diriku dan dirimu begitu berharga

Sunday 24 May 2015

donat sambal

 Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikkum
 selamat pagi salam satu malaysia,,hehehe
selamat berhujung mggu tapi org johor dh start bekerja penganggur cm aku je yg everyday holiday

 asal tibe waktu pagi jek mule lah pening nk mikir nak buat srapan ape ek,,hari2 itu je pkir,,stress  dibuatnye,,hahaha 

sejak2 dah lama xbuat donat ni  harini tetibe rajin plk nak mnguli donat,,hewhewhew
so bgun lpas solat sbuh relex2 jap main fon pastu agak2 semangat donat dh dtg pegi dapo sediakan bahan2,,

so nak ajet2 la sikit nak share resepi donat simple cincai aku ni,,,hahaha senang jek semudah alifbata,,
moh le kite ke dapo yekk,,,

mule2 sediakan bahan bahan..tp ni yang cimple (cincaisimple)  punye version okey,,
nak cepat kan takot kene marah ngn abah lambat sebab sgt buat sarap..hahhaa


bahan2 adalah seperti berikut (skema skit)

1/2 paket mauripan(yis)
2 cawan tepung (aku agak2 je tabur kihkih)
1 bijik telur ayam (xtau nape,,main letak je,,haha sebab xde marjerin so aku ganti ngn telo)
2 sudu minyak masak (xtau nape jugak,,maybe supaya xmelekat  kat tgn kot)
2 sudu gula pasir ( pon xtau nape,,tp tgk resepi2 mmg ade bbuh gula)
1/2 gelas air putih( suam kuku bleh sejuk pon bleh,,hentamm saja)
2 sudu susu pekat

cara-cara nya seperti berikut

1. tuangkan serbuk yis/ mauripan , gula pasir dan sedikit air kedalam cawan bersih  dan tutup dengan piring/ pape jekla penutup yg sesuai,,biarkan sampai yis berbuih

2. sementara tunggu yis berbuih, sediakan magkuk pink/ mngikut citarasa kaler masing2(hahhaa  kat umah ade  mangkuk warne pink je)

3. masukkan tepung + telur ayam + minyak masak + susu pekat ke dalam mangkuk pink td,,gaul sebati menggunakan  sudu/senduk/spatula/whatever yg sesuai

4.bile yis dah berbuih masukkan yis tadi kedalam magkuk pink n gaul lagi,,

5. agak2 dah sebati gaul guna tangan ,,kalau aduanan terlalu lembik tambahkan sedikit tepung,,kalau adunan terlalu keras tambahkan sedikit air( agak2 je)

6. uli sekuat hati sepenuh jiwa dan raga sampai la  adunan dah  x lekat pada tangan,,bulatkan kemas2 and cantik2 pastu tutup pakai tudung periuk (tapi selalu org2 pro ttup guna kain lembap supaya udara xmasuk dalam aduanan)

7. biarkan lebih kurang 15-30 mnit dan sediakan dulang yang dah siap disapu dengan sedikit minyak masak (tapi kite agak2 dh kembang skit trus je  cetak,,gelojoh la katekan,,hahaha)

8. amek sedikit adunan dan bulat2 kan dan leperkan sedikit dan dibuat lubang ditengah2 seperti tayar kontena ,,buat sampai habis (kalau ade cetak lagi bagus la,,kite ni xde cetak so manual jekla,,huhuhu)

9. susun tayar2 tersebut di dalam dulang yang telah disediakan tdi dan tutup sebentar selama 10-20minit (tapi org gelojoh biasenye xsmpai pon 10 minit,,haha)

10. agak dah kembang tayar2 tu sediakan  la kuali untun menggoreng dan minyak secukup rasa dan api yang sederhana (org gelojoh biase pakai api beso,,hahaa )..goreng mcam biase..(selalu goreng kan) goreng smpai keemasan dan angkat ( tpi pagi td sampai kehitaman,,haha)

taraaa siapp

bleh dpt dalam lebih kurang 20 bjik saiz sederhana mcm kat kedai yg 3 singgit tu..

psstttt kalau nk buat donut frozen goreng sekejap jek dalam 1 mnit,,utk matikan yis,,pastu bleh simpan dalam tapawe/plastik,,esok luse bleh goreng semula,,




ehhhh blom siap lagi,,,tajuk donat sambal,,tapi sambalnye maneeeee,,,


meh sini cara buat sambal mabeles

bahan2 seperti berikut

10 tangkai lada kering ( bantai jek sebenrnya pakai lada yang dh siap blend dari mggu lepas,,so xkire plk bape tangkai lada digunakan,,hehhehe
1 bijik bawang (xkesah la bawnag kecik ke beso ke,,tp agak2 yg sesuai la dgn lada)
3 bijik bawang putih ( ni pon agak2,,sebab selalu kalau nak sira sambal mmg lebihkan bawang putih)
3sudu udang geragau
1 sudu air asam jawa

cara2 nya adalah

1. blend lada kering +bawang + bawang  putih

2. sediakan kuali untuk mnggoreng dan panaskan sekidit minyak (minyak jgn byk sgt nanti donat serap minyak)

3. masukkan bahan2 yang telah diblend ke dalam kuali

4. tumis hingga garing/pecah minyak/agak2 dah masak( hangan hangus sudah)

5. masukkan udang geragau dan air asam jawa

6. tambah kan sedikit garam + gula + ajinomoto secukup rasa (rasa tau jangan main tabur jek,kang termasin pengsan plk,,haha)

7. agak2 sambal dh kering bleh la masukkan tayar2/ donat yang dah siap goreng tadi,,gaul sebati sampai sambal mesra dengan donat2 td,,(mesra mean sekata seadil dan saksama sume donat dapat sambal)

8. siap dihidang panas2,,

sodappp,,
 abah xkomplen ,,ahahhaha
ok la nak g makan donat lagi,,terliur plk,,,dok sebok2 taip resepi air liur bejejeh plk tringat donat kat dapo,,haha

 maka dengan ini berakhirla sesi masak memasak kite
selamat mencube!!

babaiiii



No comments:

Post a Comment